Presentatietips voor studentambassadeurs

Je gaat als studentambassadeur op schoolbezoek en moet een grote groep toespreken. Wat zijn de basisregels voor een goede presentatie?

Bereid je goed voor

Wat is de kern van je boodschap? En wat wil je bereiken met dit verhaal, bij dit publiek? Wil je dat dit publiek iets inhoudelijk snapt, wil je dat je luisteraars mee gaan denken, vragen gaan stellen, iets gaan doen, in jou een serieuze en inspirerende vakgenoot treffen, je product gaan kopen?

Het is handig om leuke/bruikbare/inzichtgevende filmpjes te verzamelen. Als je dan een keer een presentatie wilt houden kun je altijd even kijken in je archief of er iets bij zit dat geniaal is om te gebruiken.

Maak contact

Als spreker speel je met het geven en het nemen van ruimte. Je publiek verwacht en wil graag, dat jij als spreker de ruimte neemt én dat je ook af en toe de ruimte weggeeft, bijvoorbeeld door de ruimte te geven aan iemand die een vraag stelt vanuit het publiek. Spelen met geven en nemen, dat is de kunst! Als je als spreker spreekt: 

 • Maak het je gemakkelijk
 • Wees jezelf
 • Spreek duidelijk
 • Ontspan en sluit aan bij je publiek
 • Doe wat jij leuk, inspirerend en boeiend vindt!

Als je als spreker luistert:    
 
 • Snap de vragen van je publiek
 • Waarom en wat willen ze van je horen?
 • Kijk je publiek aan en zie wat ze tegen jou ‘zeggen’

Gebruik dynamiek

Een verhaal kun je zien als een stuk muziek. Monotone muziek is slechts voor weinigen 'spannend'. Juist door je combinatie van grotere en meer subtiele lijfelijke bewegingen, variaties in volume, geestige anekdotes gevolgd door serieuze uitspraken, veelzeggende stiltes na opzwepende versnellingen maak je van jouw verhaal een dynamisch stuk muziek!

Verras je publiek

Doe niet wat je denkt dat mensen van je verwachten. Doe wat je te doen hebt! Zeg wat je te zeggen hebt! Op een manier die jij leuk vindt, op je eigen manier. Verras en neem mee!

Brei je verhaal rond

Alles wat je inbrengt in je verhaal, komt aan het einde op de een of andere manier terug. Zo brei je je verhaal rond! Als je te weinig inbrengt in je verhaal, aan het begin, dan valt er niets rond te breien.

Trek alle registers open

Je lichaam is je instrument. Zonder je lichaam, je mimiek en je stem kun je niet zeggen wat je te zeggen hebt. 70% van het effect van je boodschap wordt bepaald door jouw lichaamstaal. Het is dan ook belangrijk je eigen lichaam te leren kennen voor je een presentatie moet geven. Oefeningen om je lichaam te beleven, je ademhaling te volgen en je lichaam in te zetten als uniek instrument zijn daarom essentieel voor sprekers.

Gebruik PowerPoint op de juiste manier

Zie PowerPoint als een tweede personage, waarmee je gezamenlijk een verhaal vertelt. Het is vervelend luisteren naar twee ‘sprekers’ die precies hetzelfde zeggen. Het is leuk luisteren naar twee ‘sprekers’ die elkaar naadloos aanvullen. Je neemt informatie moeilijker op als je het hoort én leest, dan wanneer je het slechts leest óf hoort. Informatie die elkaar aanvult, ondersteunt elkaar daarentegen wel. Dat is dan ook het idee van PowerPoint.

Je kunt Powerpoint dan ook wel als rode draad van je presentatie gebruiken, maar zorg ervoor dat je ook voldoende aanvullende en interessante informatie te melden hebt. Lees ook zeker niet de sheets van het scherm voor en ga je niet te buiten aan allerlei effecten. Het doel is niet om te laten zien wat je met PowerPoint kunt maken.

Check van tevoren ook altijd of het materiaal (laptop, beamer en usb-stick) het doet. Informeer ook naar een afstandsbediening die je kunt gebruiken. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om soepel te klikken terwijl je in contact blijft met de zaal blijft.

Samenvattend

 • Wat heeft de luisteraar aan jouw presentatie?
 • Balans in herkenning en verrassing
 • KISS! (keep it simpel, stupid!)

Laatst Gewijzigd: 14-03-2014